75 Bananenblad

De bladeren beginnen te vallen. Het wordt herfst. Een bananenboom verliest zijn bladeren wanneer hij eraan toe is. Hij heeft grote mooie bladeren. 13 jaar geleden waren Erlend en ik voor het eerst in India. De enorme bladeren in de natuur vielen mij meteen op. Het bananenblad gebruikte ik als inspiratie voor het decor. Het is 2 ½  jaar geleden dat we terugkeren naar de Kattaikkuttu Sangam. Nu mis ik hier de bananenbladeren, de warmte, het gemoedelijke tempo en het andere leven in India. Het bananenblad staat symbool voor het stukje dat we uit India hiermee naartoe hebben genomen.

Het bananenblad is:
Sterk
Flexibel
Bijzonder
Beweeglijk
Eenvoudig
Levendig
Rank

De 1ste keer in India
In die tijd werd er een nieuwe school gebouwd op het platteland. Voordat de Kattaikkuttu school verhuisd was, werd daar het Kuttu Festival 2005 georganiseerd.  De toneel vloer was een kale bedoening en het gebouw was nog niet af. De vraag was: “Hoe maken we daar een mooie voorstelling van?”. Ik bedacht 4 draagbare coulissen en maakte daarbij verschillende stoffen hoezen. Deze frames werden uit massief hout gebouwd. Ook naaide ik zwarte toneel gordijnen.

De 2e keer in India
Ik zie mijn frames n de school staan en krijg een warm gevoel vanbinnen. Meer dan 10 jaar wordt er volop gebruik gemaakt van de coulissen. Ze dienen ook als tussenschot tijdens de dagelijkse lessen. De directeur Sundra Lakshmi vraagt mij de hoezen te vernieuwen en haar de techniek te leren. Juist de hoezen met de bananenbladeren erop zijn compleet versleten!

De ervaring van India heeft ons een ander mens gemaakt. Het leven hier is georganiseerd en netjes. Luit en Muze hebben op dit moment veel baat bij de rust en ruimte in Zeeland. Luit zit in groep 8 en Muze in groep 6 van de Montessorischool. Ze voelen zich veilig en werken hard aan hun zelfstandigheid. We laten ons door dit leven omringen. Samen eten we hier andere bananen. Ooit gaan we terug op het juiste moment!
2 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *