114 L’Orfeo in de Domtuin

Het einde van het jaar nadert. Dit einde betekent ook weer een nieuw begin. De opera l’Orfeo symboliseert dit gegeven. Orpheus gaat naar de hel en terug. Vorige week kon je lezen over de voorbereidingen blog 113: “L’Orfeo / The making of”. Hier laat ik zien hoe de voorstelling geworden is. Door de sprookjesachtige locatie in de Domtuin komt het romantische verhaal zeer tot zijn recht. Mijn vleermuizen en spinnen zie je terug in de hel. Nu gaan we vaak naar de onderwereld door naar een enge film te kijken. Echter, je te laten onderdompelen in een operabad raad ik iedereen aan.

Orpheus en Euridici

Het verhaal van de bekende opera l’Orfeo gaat over één van de bekendste liefdes geschiedenissen uit de wereldliteratuur. Het gaat over de liefde tussen Orpheus en Euridici. De koningszoon Orpheus betovert met zijn zang de schone nimf Euridici en zij trouwen. Euridici wordt echter door een adder gebeten en gaat dood.

Orpheus daalt af naar de onderwereld om zijn geliefde terug te halen. De schimmen in de onderwereld geven hem die kans omdat hij zo mooi zingt. Maar hij mag niet omkijken en kijken of Euridici achter hem aan loopt. Dat doet hij natuurlijk wel.

Hij komt alleen en verdrietig terug op aarde en wijdt zich zelfs aan mannenliefde. Uiteindelijk is Orpheus zo verscheurd dat hij sterft en opnieuw in het schimmenrijk komt. Hier ziet hij zijn geliefde Euridici terug en wordt weer gelukkig. Hij mag nu wel naar haar kijken.

Vooruit kijken

Een ander zeer fascinerend symbolisch gegeven uit dit stuk is het niet mogen omkijken. Dit zit ook in een bijbels verhaal over Lot in de Jordaan. Lot’s vrouw besluit toch om te kijken terwijl god het haar verboden heeft. Zij verandert in een  zoutpilaar. In blog 95: “Synbra maquette deel 1” heb dit eerder beschreven. Ieder mens wil af en toe omkijken en ik doe dat ook. Verder kijk ik niet te ver vooruit en ga ik met mijn gezin de kerstdagen vieren bij familie. Wij wensen jullie fijne feestdagen en een goede nieuwe start in het nieuwe jaar.

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *