112 Tempel

In deze bijbehorende video zijn Erlend en ik op bezoek bij een tempel in Kanchipuram. Dit is dezelfde tempel die we 10 jaar later met onze kinderen bezochten blog: 25 Herfstvakantie, YouTube: WANDELING (OMGEVING KATTAIKKUTTU) 2016 (VLOG FSL 10). De beelden in deze tempel zijn van allerlei goden uit het Hindoeïsme. Wat ik zo mooi vind aan het Hindoeïsme is dat er voor elk gevoel en gebeurtenis een god klaarstaat. Dit maakt het een geloof dat bij mensen past. Hindoes kunnen kiezen welke god of godin ze aanbidden. De kinderen in de Kattaikkuttu school waar wij verbleven hebben ieder hun eigen favoriete god.

Goden
Het Hindoeïsme is een leuke inspiratiebron voor het leven en mijn kunst en bevat veel goden. De belangrijkste god is Brahma en deze staat voor de volgende drie aspecten: de schepper, de onderhouder en de vernietiger. Deze eigenschappen zijn wat veel voor één god, dus heeft hij twee eigenschappen doorgegeven aan andere goden. Een daarvan is Vishnu die de mensen onderhoudt. Hij komt wel tien keer in een nieuwe gedaante op aarde. De andere is Shiva. Zij staat voor het feit dat alles wat leeft ook weer vergaat. Shiva vernietigt graag van alles en nog wat. Brahma zelf is de schepper van het heelal en god van de wijsheid. Zijn vrouw Saraswati is de godin van de kunst, muziek en literatuur. 

Lichaamsdelen
Hindoegoden en –godinnen hebben vaak meerdere lichaamsdelen om hun speciale kwaliteiten te laten zien. Met vier gezichten laat Brahma zien dat hij over de vier windrichtingen regeert. Ook heeft hij vaak vier armen. In iedere hand houdt hij iets anders vast: heilige boeken, een rozenkrans en de veldfles water van een heilige man. Saraswati staat meestal afgebeeld met een boek en een ‘vina’ in haar handen.Dit muziekinstrument bespeelt Erlend in een volgend deel van deze serie. Later vertel ik meer over de goden van de Kattaikkuttu traditie. Maar nu eerst deze tempelvideo ter inspiratie.

3 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Nou, op het idee dat het met de emancipatie van de vrouw wel goed zit bij de religie van de hindoes valt wel af af te dingen. BV weduwen brengen ongeluk en moeten dus verwijderd worden. Google maar op Sati . Nog in 2006 toegepast. En later misschien ook nog wel…..

    1. Ik vind het fijn om opmerkingen te krijgen over de tekst. Het hindoeïsme in het dagelijkse leven is niet geëmancipeerd, dus ik heb de tekst wat veranderd, bedankt voor je feedback.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *