110 Mijn broek is een krokodil

Heb je wel eens toen je klein was een kledingstuk andersom aangetrokken. Ik wel! Kinderen experimenteren graag met kledingstukken en hebben daar een grote fantasie bij. Ook met een doek kunnen ze een eindeloze variatie aan kledingstukken maken. Vandaar dat ik bij mijn theaterworkshops alleen doeken gebruik om de creativiteit en de fantasie van kinderen te prikkelen. Voor de voorstelling “Mijn broek is een krokodil” ontwierp ik kledingstukken die veel mogelijkheden geven voor de dansers om ermee te experimenteren.

De voorstelling gaat over die ‘open minded’ heid van kinderen en over creatief zijn met voor de hand liggende middelen zoals kleding. Waarom zou een broek over je benen moeten gaan als je hem ook over je hoofd kunt trekken? Vroeger toen ik klein was, verzon ik de mooiste creaties met mijn laken. Ik veranderde hem in een sultanbroek en voelde me meteen een Oosterse prinses. Of ik droeg hem als een toga en waande me een inwoner van Pompeji. Luit is regelmatig een hamburger in zijn opgerolde dekbed. Of hij is een dikke meneer met een kussen onder zijn T-shirt.  Toen Muze 8 maanden oud was zag ik haar eerste interesse voor kleding. Ze legde een broek op haar hoofd!

De scenes voor de voorstelling “Mijn broek is een krokodil” waren niet van te voren vastgelegd. De spelers improviseerden met proefkostuums die ik aanleverde aan de hand van eerste ideeën en later verbeterde ik deze proefmodellen. Dit is een ander proces dan ik gewend ben tijdens het ontwerpen van een decor. Ik creëerde samen met de spelers de scenes en de benodigde spullen. Dit was een intensievere samenwerking en zeker een inspirerend proces.

Als theatervormgever maak ik gedeeltelijk wat ik zelf bedacht heb. Ik beweeg me op het vlak tussen mijn wensen en die van de opdrachtgevers in. Mijn handschrift gaat als vanzelf in de opdracht en de opdrachtgever is ook weer tevreden; een mooi evenwicht. Kleding is mijn ding en hier kan ik eindeloos op verder borduren.

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *