108 Yang Terjadi

Het Midden-Oosten is of was een betoverende plek met een grote mysterieuze lading. Ik lees veel sprookjes en ook verhalen van 1000 en 1 nacht zoals: ‘Alibaba en de 40 rovers’  en natuurlijk ‘Aladin en de wonderlamp’. Muze en ik hebben onlangs van ‘the real life version’ genoten in de Bioscoop. Nederland is natuurlijk super multicultureel. In Rotterdam is elke buur van een andere cultuur. Voor een Indonesische student van de dansacademie maakte ik eens een decor. Deze dansvoorstelling voor het Lantaarn Venster heet: ‘Yang Terjadi’. Yang betekent: kosmos en Yang Terjadi betekent : het is gebeurd. En met zo’n mooie titel kan ik wat.

Ik maakte een decor van bamboestokken. Deze bamboestokken heb ik op verschillende lengtes afgezaagd zodat ze associatieve klanken kunnen verspreiden tijdens de dans. Ook de kostuums heb ik met een culturele invloed ontworpen. Dit project heeft een muzikaal interactief theaterbeeld gekregen en daar houd ik van!

Azië voelt voor mij dichtbij; Israël ligt aan de rand van Arabië en daar ben ik vaker geweest. Ook India heeft zijn eigen bijzondere sprookjes. Door mijn reizen zijn deze verhalen in mijn perceptie veranderd en zijn ze een soort geromantiseerde geschiedenisverhalen geworden. Dit geldt natuurlijk ook voor de Nederlandse sprookjes die vooral over de late Middeleeuwen gaan.

Het mooie is dat ik in elke fase het leven anders ervaar. Informatie komt binnen vanuit het perspectief van mijn leeftijd, gewicht, gewaarwording, bewustzijn en bui uiteraard. Doordat ik alles lijfelijk ervaar verdiep ik me steeds weer en hoor daarbij nieuwe akkoorden.

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *