106 Het grote doek

De metafoor ‘het grote doek’ bedoel ik hier letterlijk. Ik houd erg van stoffen en gebruik graag een doek achter het grote doek. Ik heb meerderde theatervoorstellingen met kinderen gemaakt. In twee grote voorstellingen bij de naschoolse opvang heb ik gebruik gemaakt van een groot doek. Voor de voorstelling: ‘Hoe Mol op een doodgewone dag wordt verrast door Minne Minstreel’ maakte ik er één van 6 bij 6 meter (zie blog: 82). Acryl acetaat heeft een hoog kraak- en ritselgehalte en is daarmee een perfect materiaal hiervoor. Het gebruik van zo’n groot doek is blijven hangen in mijn beeldend vocabulaire.

Zeeland Waterland

Bij de voorstelling: ‘Zeeland Waterland’ naaide ik een blauw doek. Met dit doek kun je geweldig onder en boven water komen en golven uitbeelden. De kinderen zongen, dansten en beelden allerlei situatie rondom de zee en het strand uit. Het is een superleuke publieke voorstelling geworden.

Gouden Tempel

Ook maakte ik de voorstelling: ‘Mexico en De Gouden Tempel’. Hiervoor werd ik geïnspireerd door de geheime stad El Dorado in Zuid Amerika. Twee eeuwen lang zochten avonturiers naar de legendarische stad El Dorado. Later ontdekte men dat El Dorado geen stad was, maar een stamhoofd die nu de gouden koning wordt genoemd. Het inwijdingsritueel van zijn volk de Muisca’s vond plaats bij het meer van Guatavita in het Andesgebergte. Het meer in Colombia is in de loop van de eeuwen vaak onderzocht, maar er is weinig goud gevonden. In plaats daarvan werd de rivier de Amazone ontdekt.

Met een lichtbruin doek en tentstokken maakte ik een tempel. Kinderen kunnen de stokken vasthouden en ermee in een formatie gaan staan. Het is spannend voor het publiek om hiermee verschillende toneelbeelden te creëren. Dan is het wel van belang dat de kinderen oud genoeg zijn om stil te blijven staan. Het uiteen vallen van het doek door de tanden des tijds lukte ze beter!

Multifunctioneel

Tijdens het Goes-Azië jaar heb ik dit tempeltentdoek opnieuw gebruikt. En zo kan ik steeds wat nieuws verzinnen met de elementen van eerdere maaksels; van stof, schuimrubber tot piepschuim. Dus ‘wie wat bewaard heeft wat’, dit kan ook digitaal zijn!

P.S. Luit en Muze hebben alles live gezien!

2 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *