97 De fee

Er was eens een meisje dat in sprookjes geloofde. Toen ze klein was droomde ze in haar ledikant van een prins op het witte paard. Ze las veel sprookjesboeken en had een grote fantasie. Haar grootste wens was te kunnen toveren. Op een dag stond ze voor een groot kasteel. Ze pakte haar toverstok en toverde zichzelf onzichtbaar. In een doorzichtig fotoboek kun je haar verhaal nog steeds bekijken.

Tijdens het wilde westen dachten indianen dat het maken van een foto een stukje ziel wegneemt. Deze opvatting kan ik begrijpen omdat ik foto’s maken een abstract gegeven vond. In mijn 1e jaar aan de Rietveldacademie werd dit ongrijpbare gevoel weggenomen door de Pinhole fotografie kennis die ik heb opgedaan. Pinhole foto’s zijn ongeveer de eerste foto’s die er gemaakt werden. Misschien heb je wel eens een oude film gezien met een fotograaf die met zijn hoofd onder een zwart doek zit. Een groep mensen moest minstens een uur stil staan. Een kind op die foto’s was altijd wazig, hoe zou dat nou komen? 

Ik heb zelf een Pinhole camera gemaakt en daarmee veel geëxperimenteerd. Jij kunt deze ook maken door een doosje aan de binnenkant zwart te maken. Er moet een deksel op, zodat het licht niet bij het negatief kan komen. Het negatief is een lichtgevoelig papier wat je erin vastplakt. Vooraan zit een gaatje van ongeveer 0,3 mm. Voor dit gat, de lens, zit een klepje. Als het klepje opengaat, valt het licht door het gaatje op het negatief. Je kunt nu handmatig regelen hoe lang het negatief belicht wordt met het klepje. Hoe langer je belicht hoe scherper de foto is.

Jammer genoeg heb je waarschijnlijk geen donkere kamer in de buurt om het negatief er in en uit te halen en te ontwikkelen. Pinhole fotografie is super bewerkelijk want voor elke foto moet je naar een donkere kamer of onder een doek gaan zitten. Natuurlijk is dit de voorloper van het analoge fototoestel met fotorolletjes. Nu hebben we vooral veel digitale foto’s. Je kunt er gemakkelijk één uitkiezen en deze als een schilderij laten afdrukken op een canvasdoek: foto canvas of op behang: fotobehang

De Pinhole camera is dus eigenlijk een toverdoosje. Je kunt het beeld van mensen opvangen of laten verdwijnen. Kijk maar op deze fotoserie en animatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *