92 Purim Carnaval

Ik heb een keer meegedaan aan een festival in het centrum van Jeruzalem tijdens Poerim. Dit is een Joods feest dat gevierd wordt in de lente en lijkt op onze carnaval. In een theaterschool bereiden wij ons voor op onze rol als “Bouffon”. Dit is een theaterterm uit Frankrijk voor een monsterlijk theater karakter. We spelen is het traditionele verhaal van Ester na met extreme bewegingen en zeer kleurrijke kostuums. Ik houd van deze vorm van experimenteel theater. Het is leuk om extreem gek te doen voor publiek.

Poerim is een uitbundig feest met vrolijke liedjes, verkleedpartijen en met een feestmaaltijd. Op Poerim herdenkt men de wending van het lot (Poer in Oud Perzisch) van het Joodse volk. Tijdens de 5e eeuw voor Christus heeft Ester in het oude Perzië de joden van verwoesting gered. Dit verhaal wordt beschreven in het heilige boek van het jodendom; de Tenach. 

Dit is het verhaal van Ester:

Koning Achasjveros heeft de Jodin Ester tot vrouw genomen en zij wordt koningin. Haar neef en pleegvader Mordechai heeft gehoord dat de Perzische hoveling Haman een complot aan het smeden is om de Joden uit te roeien. Naar Perzisch gebruik door middel van een lot heeft Haman daarvoor bepaald op welke dag hij dit wil doen. Mordechai verteld dit aan Ester en dankzij haar hoge positie geeft zij dit op tijd door aan haar man de Perzische koning. Deze neemt tegenmaatregelen en zorgt ervoor dat Haman met zijn zoons ter dood gebracht worden. Deze doemdag voor de Joden veranderde deze koning in een feestdag.

Deze video is een compilatie van ons Poerim carnaval optreden. Ik wordt op het laatst opgehangen! In werkelijkheid duurde de voorstelling 6 uur. Ik speel in een fleurig kubistisch kostuum dat ik zelf gemaakt heb samen met mijn schmink. Wij gaan dit weekend weer aan de paasmaaltijd. Jij ook?

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *