90 Bollenpellers

Vanochtend vroeg om 7 uur reed ik de weg op en zag een oranje gloed bij het ochtendgloren. De tijd is weer een uur verzet. Ik wen elk jaar de hele zomer aan de zomertijd. Het schijnt goed te zijn voor de boeren. Ik reed richting de Tunnel naar “denoverkant”; naar Zeeuws Vlaanderen. De akkers hier in Zeeland zien er gekleurd en vierkant uit op deze mooie lentedag. Alle bloemen kunnen gaan groeien. Ik heb eens een decor gemaakt voor een voorstelling over tulpen.

Het Hollandse nieuwe voorleesfestival is een leuk festival in Amsterdam. In één weekend werken regisseurs, acteurs en vormgevers samen om van een kort verhaal  van een jong schrijverstalent een toonbaar stuk te maken. Het verhaal waar ik aan mee werkte ging over bollenpellers. Deze mensen moesten vroeger keihard  werken voor heel weinig geld.

Ik mocht in de Krakeling tussen alle oude rekwisieten decorstukken zoeken. Ik heb de bollenpellers witte overals aan laten trekken en witte bloemen slingers laten maken tijdens de voorstelling. Op de witte kostuums en lege houten platen werd een diaprojectie over tulpen geprojecteerd. Het wit staat voor het onschuldige slachtoffer wat uitgebuit wordt. De projectie geeft een extra dimensie. Ik heb zelfs een ouderwetse tulp geschilderd voor een ouderwetse dia! 

Tulpen zijn nu zeer Hollands maar hun oorsprong ligt in Turkije. De eerste tulpenbollen in West-Europa kwamen in 1562 in Antwerpen aan. Het verhaal doet de ronde dat een koopman deze aantrof tussen een lading Turkse stoffen. Denkende dat het uien waren, proefde hij er enkele. Omdat de smaak tegenviel verwees hij de resterende bollen naar de compost, waar er het jaar nadien tulpen bloeiden. Dit was het begin van de Europese tulpenteelt.

Ik als oer Hollandse dame ben nog nooit in de Keukenhof geweest, jij wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *