87 Homus Urbanus

  • De rattenvanger van Hamelen die speelde op zijn fluit.
  • Hij lokte alle kinderen het stadje zomaar uit.
  • Ik kan het me haast niet voorstellen dat blokfluit zo mooi klinkt.
  • Want als ik op mijn blokfluit fluit dan lijkt het of de kat verdrinkt.

De tweederangs voorstelling Homus Urbanus ging over ratten. In een leegstaand pand werd deze voorstelling gedanst in vermaakte tweedehands kleding.

De eerste regels zijn van een liedje dat ik nog van vroeger ken. Door mijn groot associatief vermogen ken ik bij elk woord een liedje. Het is voor mij een sport om mijn repertoire op die manier te delen. Als kunstenaar mag ik naar alle lust associƫren! Doordat ik mijn kerstmuizen (blog 84) heb gemaakt, denk ik terug aan deze rattenvoorstelling.

Ratten zijn de inspiratiebron voor Homus Urbanus en de spelers bewegen schichtig als ratten. De ruimte waarin het zich afspeelt is donker en viezig, zoals een rattenhol. Het publiek beweegt met de dansers mee door het verlaten pand. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe het publiek zich voelde? Juist, als ratten in een val! 

De bruine pakjes zijn gemaakt van tweedehands hemden omdat ratten overal overleven ook in een onderhemd. Ik heb tweedehands kleding uitgezocht en daarop rubberen elementen genaaid. Deze kwamen uit een restmaterialen winkel in Rotterdam genaamd SCRAPXL. Hier verkopen ze nog steeds industriƫle restmaterialen die gebruikt worden als knutselmateriaal. Mijn recycling drive komt hier goed van pas.

Als we allemaal recyclen wordt de wereld minder vervuilt. Dus laten we ons wat meer als een rat gedragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *