83 SOH the Opera

Het mobieltje zit vastgekleefd aan de linkerhand van veel mensen. In deze nieuwe tijd staat digitale technologie centraal. Ikzelf heb 2 rechterhanden en laat mijn mobiel slingeren. Ik wil beleven, ervaren en vrij zijn en vooral niet beperkt zijn in mijn handelen. Of het nou mijn tas is of mijn mobiel; ik plant hem ergens neer. In mijn eigen tijd grijp ik naar mijn telefoon en bekijk de vele appjes. Zo hoop ik controle te houden over mijn digitale rol, zodat ik mijn eigen gedachten kan denken en met 2 handen alles kan maken, letterlijk en figuurlijk.

Ambachtelijkheid staat tot digitalisering

Hoe minder we bewegen en stil zitten voor een scherm, hoe meer behoefte we krijgen om terug te gaan naar de natuur. Toegeven aan basale behoeften zoals lichaamsverzorging en beweging zijn een goede manier om in balans te zijn. Ambachtelijke gewoonten, zoals een trui breien en een baard natuurlijk scheren, zijn weer in de mode. De natuurwinkel in Goes is uitgegroeid tot een supermarkt. Ook onze hersenen functioneren beter als we het juiste zaadje planten. Maak bijvoorbeeld een tekening en zorg ervoor dat de verschillende hersenhelften goed samen werken. Kunnen we zo een creatief proces opstarten en slimmer zijn dan onze computer? Dat zou handig zijn.

Technologie

Ik houd erg van Science Fiction films. Ik maakte een aantal kostuums en props voor een kunst Science Fiction film. SOH the Opera film was op het over het Ei festival Amsterdam een grondlegger in zijn soort. Ik weet niet of deze film naar het futuristische gebouw SOH in Sidney is genoemd, maar dat ligt wel voor de hand. Tijdens de première zag ik voor het eerst een touchscreen en wel meteen één van 1 m bij 1 m. Ik zag de toekomst. “Wauw”, dacht ik.  Het was ook mijn eerste kennismaking met verschillende kledingmaten.  Mijn vriendin Tessa gaf me de tip steeds 2 cm erbij te doen. “Oeps”, dacht ik, toen een kostuum te groot bleek te zijn.

Art Direction

De regisseur gebruikte veel moderne foefjes in zijn film. Als Art Direction koos hij voor een Mad Max achtige vormgeving om zo New Age en Old Age te combineren. Ik zocht oude mechanische voorwerpen en zat urenlang op de set heel belangrijk werk te doen. Wat is Art Direction? Het is vooral de beelden synchroniseren op de set. De scenes worden vaak niet achter elkaar opgenomen. Klopt de vormgeving in verschillende scenes met elkaar? In scene 3 zit de jas met 1 knoop dicht en in scene 4 met 2 knopen. “Oh, Oh” dacht ik en viel bijna in slaap van verveling. Het is voorlopig mijn laatste Art Direction opdracht. Laat mij maar actief bezig zijn.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *