78 Nachtvlinder / Hovardalik

Een kunstmatige plantenkas uit de jaren 20. Dat was mijn inspiratiebron voor het eerste grote decor dat ik na mijn afstuderen maakte. Meteen na de Rietveldacademie regelde ik een stage bij toneelgroep Amsterdam bij de kostuumafdeling. Dit was zo leuk. Er werkte een zeer creatieve vrouwelijke man die in die tijd de pakjes voor Nijntje maakte. Jammer genoeg heb ik er maar 4 weken meegeholpen. Er werd door de Turkse Tanga Musical een theatervormgever gevraagd. Ik ben op gesprek geweest en 3 ontwerpers mochten een poging doen de regisseur te overtuigen.

Echte wereld
Mijn ontwerp werd gekozen en gelijk werd ik overvallen door de echte wereld. Je zegt dat je alles kunt en dan moet je het doen. De organisatie ging als vanzelf.  Ik stopte met de stage bij toneelgroep Amsterdam. Teruggaan kon niet meer. De kunstacademie is een goede leerschool geweest.

Stagiaires
Eerst nam ik 2 stagiaires aan; twee collega’s die nog op de kunstacademie zaten. Het meisje werd vergast door alle lijm die ze gebruikte voor de grasmatten die van mij op schuimrubber geplakt moesten worden. De jongen had een auto en hield van werken met metaal. Eigenlijk buitte ik hen uit.

Werkplaatsen
Ik gebruikte de werkplaatsen van mijn oude school voor het decor. Ik regelde een atelier om het op te kunnen bouwen en te testen. Ik benaderde een docent die een grote werkplaats voor metaal had en heb daar zelf gelast.

Techniek
De plantenkas was beweegbaar en heel groot. Om de plastic delen te laten bewegen moesten er elektromotors in. Ik wilde dat de plantenkas open en dicht kon om zo het theaterbeeld te kunnen veranderen. Ik heb mijn oom Ger de architect gevraagd de vorm van de plastic half ronde kappen te berekenen. Ik naaide het plastic dubbel en stopte er tentstokken in.

Turkse musical
Hovardalik betekent nachtvlinder in het Turks. In de voorstelling werden er vlinders en bloemen over het podium geblazen. Er speelden 2 Turkse hoofdrolspelers in deze musical. In de plantenkas zat een orkest dat life speelde. Alleen in de pauze werd er van decor stand gewisseld. Dit was een compromis tussen mij en de regisseur. Kortom het was een gigantisch groot project en een leuke uitdagende start.
3 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *