73 Aardmannetje

Het is ontzettend leuk om over kleine mannetjes verhalen te maken. Kinderen lezen dit graag. Er zijn heel veel boeken over kabouters. Bekende boeken zijn: Wiplala, Pinkeltje, de Gorgels en Erik en het kleine insectenboek. In sprookjes komen ze ook vaak voor zoals: Repelsteeltje, Klein duimpje, trollen etc. Kortom we worden doodgegooid met kleine mannetjes. Kleine kinderen genieten daar juist van. Ze houden van herhaling. Kinderen zijn goed voor mijn fantasie. Ze zijn zelf kleine mannetjes in een grote wereld. Ik gebruik verhalen als kapstok om hun wereld wat kleiner te maken.

Duizend verhalen
Voor Luit vertel ik vanaf jongs af aan elke avond een zelfverzonnen verhaal. De verhalen hebben een thema en zijn een vervolgverhaal. Elke avond ontwikkelen de avonturen zich verder. Ze passen bij zijn leeftijd en interesse.
4 – 6 jaar
In die tijd fantaseerde ik over zandmannetjes, bosmannetjes en windmannetjes. Een paar van deze verhalen heb ik opgeschreven en geïllustreerd.
7 – 8 jaar
Ik verzon met inbreng van Luit ingewikkelde detective verhalen met Suske en Wiske als hoofdpersonen. Dit is superleuk om te doen!
9 – 10 jaar
Ik vertelde over superhelden en legopoppetjes die ‘s nachts tot leven kwamen. Geweldig vond hij dat.
11 – 12 jaar
Zijn interesse ging uit naar een familie die op een eiland woont en werkt. Toen deze serie uitdoofde kwamen de twee apenbroers die in een boomhut wonen tevoorschijn.

Ik houd van kleine mannetjes en heb ooit een film over een aardmannetje gemaakt.

Video
Het aardmannetje komt uit de aarde
Hij stapt in de luchtauto
Hij gaat uit rijden
Hij reageert op wat er gebeurt
Het aardmannetje gaat terug in de aarde
De auto stijgt op

Motivatie
Iedereen heeft twee kanten: luchtig en geaard. Een boom staat met zijn wortels in de aarde en reikt met zijn takken in de lucht. De aarde staat voor veiligheid en de lucht voor nieuwe kansen. Het aardmannetje gelooft in zichzelf en neemt deze nieuwe uitdaging aan. Net als ik.


2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Lieve Margot,
    het aardmannetje spreekt sterk tot mijn verbeelding. Ik begrijp dat nieuwbouw schadelijk is voor zijn rustige
    leventje onder de grond: te veel herrie en onrust. Gelukkig kan hij met zijn auto af en toe even weg.
    Heerlijk voor je kinderen, een verhalen vertellende moeder.
    Nellie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *