58 4xzee

Toen ik van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde heb ik een stage geregeld in Breda bij PERFORMINGUNIT. Van Stichting Podiumkunstwerk ontving ik een beurs om mijn kunst en dansen te kunnen combineren. Heerlijk zo’n leven uit potjes. Bij PERFORMINGUNIT kwam ik terecht in een soap met dramatische performances. Ik heb daar mijn eigen idee ontwikkeld voor 4xzee. Hier wordt duidelijk welke kant ik op wil!

Ik sta als goedaardig meisje open voor alles en dus ook bij PERFORMINGUNIT. Dit gezelschap bestond uit gedreven performers die in een kerk gevestigd waren. Ik keek toe en zag heftige performances zoals bij Ulai en Abramovic. Dit is een kunstenaars koppel uit de zeventiger jaren die hun lichamelijke grenzen verkenden. Ze sloegen elkaar uren lang om de beurt in het gezicht. In Breda zag ik relationele verwarringen die ik niet herkende. Achteraf kan ik zeggen dat grensverleggende performances niet bij mij passen. Het gaat bij mij juist om de balans, de gulden middenweg.

Tamara Huilmand is een danseres die Medea, een verhaal uit de Griekse mythologie, omzette in een performance. Ze begeleide mij met mijn eigen project. Ik startte met het maken van kostuums om van daaruit een performance te maken. Door een verschil in uitgangspunt en gebrek aan tijd stagneerde mijn project. Ik maakte zwarte gordijnen en schilderde de kerk donkerblauw. We maakten met zijn allen een appartement schoon van een junk. Kortom, ik zat daar in een zwarte bedwelmende performance wolk.

De jaren erna ben ik op eigen houtje met 4xzee verder gegaan. Ik gaf mezelf de opgave en de moed om in mezelf te geloven. En gewoon te maken wat ik mooi vind. Docenten op kunstacademies en kunstcritici houden vast aan bestaande normen. Aardige en mooie kunst mag niet! Ik vind dat als kunst mooi is, het de lading beter kan overbrengen en daarom een meerwaarde heeft. Iets mooi vinden, betekent dat het je raakt. Hieronder kun je de video bekijken van 4xzee. Na 15 jaar is hij dan eindelijk af. Een film van een theatrale performance op het strand. Kunst mag luchtig zijn.

Kostuums
Visnet
Regenworm
Kwal
Regenjurk


2 reacties

Reacties zijn gesloten.