47 Rodepop-Roodmens

Zo is de naam van de animatiefilm die ik gemaakt heb op de Rietveld academie. Er zit een verrassing in de video. Ikzelf ben het rode mens dat af en toe verandert in een pop. Een transformatie van vlees en bloed naar stof en vulsel. Laat ik nu net met een nieuw project bezig zijn waarin ik spieren en pezen na ga maken met stof en vulling. Ik blijf mezelf verbazen.

De ontdekking van film heeft me altijd gefascineerd. Vooral de werking hoe beelden achter elkaar van foto naar film gaan is verhelderend. Misschien ken je het paard van Muybridge? Muybridge was de eerste persoon die met foto’s mensen liet bewegen. Tijdens mijn studie heb ik onderzocht hoe film in elkaar zit. Juist de beginselen van fotografie met de pinhole camera heeft voor mij de foto camera in een ambachtelijk voorwerp veranderd. Dat maakt een film een reeks foto’s achter elkaar en geen tovenarij. In onderstaande animatie heb ik soort persiflage gemaakt op Muybridge.

Ik heb:
Een rolletje in mijn fototoestel gedaan en hem opgewonden
Miriam foto’s van mij laten maken
Kunstjes gedaan voor de camera
Ze allemaal laten afdrukken
De hoofden gekopieerd
De foto’s en kopie’s met de hand uitgeknipt
Een blauwe achtergrond geschilderd
Een rode pop gemaakt die op mezelf lijkt
Alle foto’s en kopie’s genummerd en geordend
Een opstelling met een ouderwetse 16mm film camera gemaakt
Foto per foto de knipsels en pop neergelegd en verschoven
De filmrol laten ontwikkelen
Viool gespeeld
De film gemonteerd door met plakband de band aan elkaar te plakken
De film op mijn vioolspel aangepast

Nu zijn er natuurlijk steeds snellere en nieuwere technieken om hetzelfde te doen.
Maar ik ben blij want ik weet hoe ik kan toveren!


2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Leuk, Margot, wat je kunt bereiken met allemaal losse foto’s.
    Ik lees altijd met plezier je blogs.
    Lieve groeten van ons, Taco en Henny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *