43 Bosvrouw

Wie is die vrouw daar midden in dat bos met takken op haar hoofd? Een vrouw die het ene moment met haar hoofd in de wolken zit en het andere moment haar kop in het zand steekt. Iemand die in gedachten vele keren transformeert van hemels blij naar onderaards bedroefd. Een vrouw die zoekt naar een manier om haar ideeën te verbeelden. Dit is de bosvrouw.

De bosvrouw is een natuurlijke gestalte die zich kan transformeren. Ze kan licht zijn als de lucht, met takken reikend naar de hemel. Ze gooit haar pop of haarzelf als kind de lucht in om vrij te zijn. Soms lukt dat. Of de bosvrouw kan modderig zijn als de aarde. Ze kan zich verstoppen en wortelen in de grond. Ze kan zich verpoppen en transformeren.

De bosvrouw is helemaal in het begin van mijn kunstenaarschap ontstaan. Natuur vind ik mooier dan kunst. Ik kan deze niet overtreffen door er iets van te maken. In mijn zoektocht naar mijn eigen beeldtaal gebruik ik de natuur wel vaak. Nogal logisch want de natuur is natuurlijk onze oorsprong. Graag trek ik iets aan om het onderwerp werkelijk te kunnen doorvoelen. Kostuums zijn daarom vaak mijn medium.

Doordat ik deze blog schrijf zie ik nu dat steeds de zelfde onderwerpen zich herhalen. Een belangrijke is: “Hoe verhoud ik mijzelf tot hemel en aarde?” Hoe communiceren mijn lichaam en mijn geest met elkaar. Meestal gaat dat vanzelf, toch?

Hier is een super 8 filmpje dat ik maakte op de Rietveld Academie, kijk maar eens!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *