40 Slim schort

Een tijd geleden stond er in de NRC een stuk over schorten. NRC de Luxe organiseerde een ontwerpwedstrijd in samenwerking met de Mode Biënnale Arnhem. Er stond: Speel met materiaal, vorm en functie. Ik dacht: Leuk, dat ga ik doen. Ik ben aan de slag gegaan en heb alles uit mijn eigen kast getrokken!

Eerder heb ik een kostuum opdracht gemaakt, waarbij ik katoenen keukenprint stoffen heb gebruikt. Deze stoffen zijn een mooi uitgangspunt. Wat hoort er bij ouderwetse schorten en keukens…. uhhhh… kruiden. Ik denk aan traditionele waarden, maar dan net anders. Daarom heb ik de (kruiden)zakjes er schuin in gezet; als een schreef traditioneel dambord. Er komt ook een technische berekening aan te pas omdat binnen- en buitenkant beiden als voorkant te gebruiken zijn. Ik houd er van rekenkundige vraagstukken op de lossen. De open zakjes aan de ene kant, zijn aan de andere kant juist dicht!

Het schort bestaat al vele honderden jaren. Mannen en vrouwen droegen het als werkkleding. Afgelopen eeuw veranderde dat. Het schortje splitste zich af voor het dienstmeisje, een klein wit schortje als uniform. Het katoenen schort kwam op voor de nederige vrouw achter het aanrecht. Voor de mannen kwam er een voorschoot van stoerder materiaal zoals leer. En er is nog het pikante schort……

Mijn oma droeg altijd schorten. Ik heb nog een schort van haar. Het schort staat voor mij voor: bescherming, huiselijkheid, traditie en creativiteit. Ik maak allerlei baksels en heb altijd een schort aan. Oke’, ik ben soms een knoeipot en dan is het gewoon handig.

Later las ik het krantenartikel met de kop: Winnende schorten. Er stond een opsomming in van alle 386 ingezonden schorten. Toen ik over slimme schorten las wist ik dat mijn schort niet onopgemerkt was gebleven. Alleen had ik het merk niet Cool Cooking maar Smart Cooking moeten noemen! Dus bij deze, wees slim en draag een Smart Cooking schort!

2 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *