39 Tweeoog en haar zusjes

“Ik ben een vogel en word een mens”. Vaak is er sprake van een transformatie in een sprookje en dat fascineert mij. Ik ben weg van sprookjes; zoals van:
de poëtische laag,
de repeterende teksten,
de beeldende woorden,
de dubbele betekenissen,
de Middeleeuwse setting,
de kastelen en Middeleeuwse kledij
en vooral het prinsessengevoel.
Er zijn veel zinnen in sprookjes die mij raken. Daarom gebruik ik sprookjes als inspiratie voor mijn kunst.

Toen ik klaar was met de Willem de Kooning academie heb ik samen met Inèz een project gedaan. Samen kozen we het verhaal Eenoogje, Tweeoogje en Drieoogje uit. Eerst maakten we samen maskers geïnspireerd op Russische Babushka beeldjes. Destijds nam ik uit India materialen mee en heb daar jurken van gemaakt.

Tweeoog is groen omdat ze van de natuur en haar de geit houdt.
Eenoog is blauw en zo koud als ijs.
Drieoog is rood van afgunst en woede.
De geit heeft een bontjas aan die ik op straat vond en mijn oude cowboylaarzen!
De fee heeft een toverstaf en accessoires uit India.
De prins is een multiculturele ridder.

Later hebben we een script gemaakt met een storyboard. Erlend heeft de film in 1 dag in het Erasmus park opgenomen. Inèz speelde Tweeoog. Ik speelde vooral de geit en de prins en Suzanne de Fee, Eenoog en Drieoog. We hebben die dag erg veel lol gehad. Later heeft Inèz de montage gedaan, Dineke de voice-over ingesproken en Erlend de muziek gemaakt. Een lang proces, maar superleuk om te doen.

De film Tweeoog en haar zusjes is het favorietste sprookje van Muze en Luit. Vaak halen we de kostuums naar beneden. Iedere keer dat we deze kostuums zien gaat onze fantasie vloeien. Alleen als ik zo’n Babushka masker opzet kan ik niets zien; we zijn vergeten er een kijkgat in te maken. Op dit moment ben ik erg alert en wil alles zien. Een 3e oog zou mij goed uitkomen.

4 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Sprookjes blijven steeds terugkomen alleen zitten we nu in de knip en plak maatschappij. Dus er zijn vele varianten en mixen te zien, altijd leuk! groetjes Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *