38 Vloedgolf

Afgelopen nacht droomde ik dat ik in een warm land was. Ik ging zwemmen in een zwembad waar geen water in zat. Toen ik erin stapte kwam langzaam het water terug. Het is nu 3 maanden geleden dat ik in Israël ben geweest op een bijzondere familiereis. Ze zeggen toch dat onze dromen 3 maanden achter lopen. Mijn vorige keer in Jeruzalem was 15 jaar geleden. Langzaam komt als een vloedgolf alles weer boven.

Onlangs nodigen Hannah en Abraham Yakin ons uit voor hun 60 jarige bruiloft in Jeruzalem. In onze oude gezinsformatie met mijn broer, 2 zussen en moeder reizen wij voor 4 dagen af naar Jeruzalem. We worden heel welkom ontvangen door Hannah waarmee we niet uitgepraat raken. Abraham kookt heerlijke vegetarische Israëlische gerechten voor ons. Hij is 95 jaar en ziet niet veel, maar doet genoeg. Samen zijn ze een bijzonder kunstenaarsstel en een mooi voorbeeld. Hun huis is het verzamelcentrum van veel familieleden die wij daar ontmoeten.

Ons bezichtigingsprogramma is:
1 Wandeling naar Oude stad in Jeruzalem
2 Met bus en taxi dagje strand in Tel Aviv
3 Yad Vashem ( Holocaust Memorial Center)
4 Ieder voor zich, ik heb door Jeruzalem gefietst!

Voor mij heeft Israël een speciale betekenis omdat ik daar met veel plezier gewoond heb en me er thuis voel. Hannah, de nicht van mijn moeder, is lang geleden als Zionist naar Israël vertrokken. Ze heeft inmiddels een grote familie met 8 kinderen en veel kleinkinderen. Ik heb het geluk me een deel van de familie te voelen omdat ze zo gastvrij zijn. Ze hebben me geïnspireerd om kunstenaar te worden.

Jeetje, Jeruzalem is opeens een wereldstad geworden. We starten elke dag met een Cappuccino of thee en een Westers broodje. De nieuwe tram komt langs en het is rustig!!! Vroeger denderde de bussen heel gevaarlijk langs de sjoek (markt). Nu is de sjoek overdag druk met veel kramen en geuren. ‘s Avonds wordt de overdekte markt getransformeerd tot een bruisend uitgaanscentrum met gezellige kroegjes, dansende en zingende mensen. 15 jaar lijkt enorm lang.

Ik zie geen soldaten, wel in de oude stad
Ik ruik donker lekker westers brood, naast de witte pita’s
Ik ruik oosterse en westerse geuren, kruiden en cafés
Ik zie toeristen, Jeruzalem is een leuke vakantiebestemming
Ik zie snuisterijen en telefoonhoesjes, een leuke mix
Ik zie allerlei gradaties van het Joodse geloof door: pruiken, panty’s, lange rokken, kipa’s, sandalen, hoofddoeken, lang haar, hoeden etc
Ik voel een zachte warmte, heerlijk weer
Ik hoor flamingo muziek in de avond

Tijdens mijn reis heb ik een schetsboekje bijgehouden. Hier zijn wat penschetsen die ik daar gemaakt heb. Schetsen met pen geeft mij een pure ongedwongenheid. De lijn moet raak zijn, als hij niet raak is maak ik er iets anders van. Als een vloeiende golf!14 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Dank je voor het verhaal . Het is een duidelijke beschrijving van je ervaringen van het uitstapje naar Israel , leuk met een paar familiefoto’s … . Ik ben daar tenslotte ook een zestal malen geweest , op een van die reizen heb ik jou daar uitgebreid bezocht . De penschetsen vind ik ook geslaagd . Je andere verhalen vind ik trouwens ook leuk .

    1. Ik weet nog dat je langskwam in Kibboets Metzer en dat we daar tussen de bananenplanten een stukje liepen. Ik dacht: “we lijken best wel op elkaar!” Zuinig en gezond leven, zoiets! groetjes Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *