34 Wajangpoppen

Dit jaar is er voor 68 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in gegaan! Wauw, daarmee is dit Goes-Azië jaar ten einde. Het afgelopen jaar is dankzij de Gemeente Goes een jaar om nooit meer te vergeten. Ook door onze inspirerende activiteiten zoals:

– Onze Indiareis naar de Kattaikkuttu school
– Het E-Njen buitenlucht spektakel
– Het Olifanten Parade project

en meer. Ik heb met veel plezier meegewerkt aan de musicalvoorstelling E-Njen. In een vorig blog heb ik beschreven hoe ik daarin speel en dans. Wat ik nog niet heb verteld is: dat ik wajangpoppen en 3 “poesaka’s” heb gemaakt voor deze Aziatische voorstelling.

Een van de locaties van de voorstelling is een soort Chinese circustent en daarin is een Wajangspel vertoond. Ik speel in de voorstelling de oude man en ben gevraagd om deze ook zelf maken. Door voor- en achter de schermen mee te werken ben ik van alles op de hoogte. Ik heb een echt decorontwerp gemaakt zie de foto’s. Daardoor kunnen we makkelijk kiezen welke poppen ik in het groot uitwerk en hoe. Vooral de draak is super leuk en ingewikkeld snijwerkje. De werkstappen zijn:

1 Plaatjes zoeken en schetsen maken
2 Storyboard van scenes uittekenen
3 Maquette maken van papier en splitpinnen
4 Wajang poppen maken met foamboard, knopen, touw en bamboestokken
5 Geesten en water van andere materialen maken
6 Op locatie uitproberen en bijwerken

Net als in India merk ik dat mijn kinderen op de achtergrond ook creatief bezig zijn met de restjes. Muze helpt me met tekenen en afwerken. Luit helpt met het verplaatsen en uitproberen van de poppen. Erlend helpt door te brainstormen en maakt foto’s en films. Dit is mijn ultieme vorm van zijn met mijn gezin. Ik wens iedereen een creatief nieuwjaar toe met een goede samenwerking.
5 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Hallo,

    Ik zit in VWO 6 en wil als eindwerkstuk voor kunst een wayangpop maken. Alleen heb ik niet zo goed het idee hoe ik aan de slag kan. Ik wil een hrote pop maken die echt kan bewegen en beschikderd zijn. Uw wayangpopen zien er leuk uit. Ik vroeg mij dus af hoe u precies aan het werk ben gegaan. En als de poppen van foambord beschilderd kunnen worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *