33 De boom

Kerstmis is voor mij een feest van samen zijn en een versmolten achtergrond. Een transformatie van gebruiken van verschillende religies. Vooral de kerstboom heeft een rijke achtergrond. De boom staat metafoor voor het leven. Een inspirerend symbool wat ik vaker in mijn kunst gebruik.

De oude Germanen hielden ieder jaar het Midwinterfeest. De boom stond symbool voor vruchtbaarheid en levenskracht door zijn verbinding tussen hemel en aarde. Op 21 december vierden ze de kortste dag door het verbranden van oude bomen in een groot vuur. Ze hingen sparrentakken op als feest versiering en als symbool voor het leven.

In Perzië werd uit een maagd de zonnegod Mithras geboren op 25 december. Mithras werd afgebeeld als een groenblijvende boom. De Romeinse Christenen stalen dit feest en vierden de geboorte van Jezus Christus op die dag eerst zonder boom. Later bracht men in West-Europa de spar in de kerk. Deze werd versierd met de appel van Adam en Eva. De piek wees naar de hemel om Jesus de weg te wijzen. De ballen weerden de heidense boze geesten. Een mooie mix!

“De boom” is een performance die ik gemaakt heb op de “School for Visual Theatre” in Jeruzalem, geïnspireerd op het verhaal van Adam en Eva, begeleid door Indiase muziek!

Eerst staat de boom in harmonie.
De slang komt en wil de appel.
Hij verscheurt de boom.
De takken vormen een heilige cirkel.
De boom transformeert in Eva.
Eva vecht tegen de verleiding van de slang.
Zij werpt de slang van zich af en komt los.

In het Boeddhisme is de boom de basis voor een lichaam van een mens in lotushouding met zijn 7 chakra’s. De onderkant van de boom is breed en geaard. Hoe hoger het chakra hoe meer verlichting. Joden vieren in december het Chanoeka feest met een kandelaar met 7 kaarsen. Dit is ook een feest van licht. In oorsprong zijn we verbonden.

Onlangs ben ik op familie bezoek geweest in Jeruzalem en alles kwam weer boven. Het is vast niet toevallig dat ik deze performance in Israël heb gemaakt. Ik wens iedereen prettige feestdagen!
2 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Lieve Margot,
  Wat een prachtig verhaal en wat een mooie foto’s !
  De familie foto’s zijn ook leuk!
  Ik wens jou en je familie een heel gelukkig succesvol 2018 ‼️‼️
  Liefs, Anneke

  1. Lieve Anneke, dank je wel! Binnenkort schrijf ik meer over mijn belevingen in Israel. Jullie wens ik een creatief 2018. Groetjes Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *