29 Olifant uit China

Eindelijk sta ik dan voor de klas om de eerste workshop te gaan geven voor de Olifanten parade. Aan dit educatieve project heb ik het afgelopen half jaar hard gewerkt. Ik heb mijn powerpoint klaarstaan zodat ik niets kan vergeten en mijn zenuwen zijn gelijk weg als ik begin. Kinderen zijn zo leuk, ze zijn eerlijk, geïnteresseerd als het leuk is en oordelen niet. Ook nu zijn ze nieuwsgierig naar China en wat er daar anders is. Ze gaan Chinese karakters leren kalligraferen. We gaan allemaal iets nieuws leren.

Tijdens de workshop laat ik de kinderen in stapjes zien, ervaren en voelen hoe de kalligrafeerkwast werkt. Door hun handen aan te raken terwijl ze deze speciale kwast vasthouden krijg ik contact. Ook voel ik bij ieder kind bereidheid of juist weerstand iets nieuws te willen leren. Iets nieuws wat zijn oorsprong heeft in Azië, waar juist discipline en overgave centraal staan.

Eerder heb ik werkbladen gemaakt met kalligrafeer oefeningen voor technische en vrijere opdrachten. Ik ben superblij met deze werkbladen die in grote hoeveelheden verslonden worden. In alle klassen liggen de vloeren er vol mee! Bij iedere groep verfijn ik mijn opdracht en krijg ik meer ervaring. Bijvoorbeeld dat ik het inktpotje altijd op de lagere tafel moet zetten!

Aan het einde van de les stel ik wat vragen.

Margot: Wat heb je gedaan?
Kind 1 : Chinese letters gemaakt
Margot: Zijn het letters of woorden of iets anders, kijk op je papier?
Kind 2: Karakters
Margot: Jah! Wat heb je nog meer gedaan?
Kind 3: Zo’n kwast anders vastgehouden en geverfd
Margot: Hoe heet dat verven ook al weer, het is een moeilijk woord.
Kind 4: Centrifigureren
Margot: Bijna goed, goed bedacht, wie weet het preciezer.
Kind 5: Kalligraferen
Margot: Goed zo! Hoe vond je die techniek om te doen?
Kind 6: Moeilijk!
Margot: In het begin vond je het moeilijk, ik heb gezien dat je hard geoefend hebt,
hoe vond je het later?
Kind 6: Wel makkelijker
Margot: Is dat bij anderen ook zo? Vingers omhoog: als je het eerst moeilijk vond en
dan makkelijker: Veel vingers
Margot: Ik merk op dat jullie dit allemaal eerst moeilijk vonden en daarna makkelijker. Dus jullie
hebben wat nieuws geleerd en daar ben ik heel blij mee! Wat vond je van deze workshop?
Kind 7: Leuk
Margot: Wie vond het nog meer leuk? Veel vingers

Er wordt een hardboard olifant binnengebracht. Door mijn eigen ontwerp daar in het groot te zien, valt alles op zijn plaats. Op deze olifant komen werkjes van meerdere klassen die gaan samenwerken. De olifanten van alle scholen die meedoen vormen een geheel. We maken een echte Olifanten Parade en werken samen net als in Azië. Mijn doel is bereikt. Ik heb ieder kind kunnen aanzetten zichzelf uit te dagen en zijn of haar geest open te stellen. Ook ik heb wat nieuws geleerd!
2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Erg leuk Margot!!
    Heel veel succes.
    Jammer dat ik zo ver woon en dat het voor kinderen is,anders was ik ook op je workshop gekomen!
    Veel liefs, Maureen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *