119 Kattaikkuttu reis Mukavinai

In deze vreemde periode waar het einde van zoek is, maak ik in deze blog een einde aan de Kattaikkuttu reis serie. In deze video zijn Erlend en ik samen op reis in India, afgezonderd van het echte leven. Net als nu eigenlijk. In dit 6e en laatste deel krijgt Erlend les van een volleerde ‘Mukavinai’ docent. De ‘Mukavinai’ is een Indiaas instrument die wordt gebruikt in de Kattaikkuttu voorstellingen. Er zijn in India veel onderwerpen waardoor wij gegrepen zijn en deze bijzonder fluit is er één van.

Een ‘Mukavinai’ is een houten fluit die geluid maakt zo hard als een toeter. Het is een houtblazer en geeft een vrij scherp geluid. Als je er dicht bij staat kun je beter je oren dichthouden. Maar voor een groot buitenpodium is hij uiterst geschikt. De fluit ziet er inheems uit doordat er meerdere opzetstukken van riet aan hangen met vrolijke koorden. 

Net als de westerse hobo is de ‘Mukavinai’ een dubbelrietinstrument. Het opzetstuk bestaat uit twee samengebonden gebogen stukken riet die bij het aanblazen gaan trillen. Door de lippen erop te zetten en te blazen veroorzaakt de trilling van de lucht een geluidsgolf en een toon.

Jammer genoeg kunnen we in deze periode niet naar andere landen afreizen. Maar geïnspireerd raken kunnen we altijd. De online wereld is grenzeloos. Veel plezier met kijken.

Eén reactie Voeg de jouwe toe
  1. Met weemoed heb ik deze video bekeken. Wat waren jullie nog jong, maar ook Hanne en Rajocopal. Nu gaat de school helaas sluiten. Rajo en Hanne kunnen geen opvolgers vinden helaas. Hoe dit vorm gaat vinden weet ik niet. Wat zal er worden van dit paradijsje? Maar de kunstvorm Kattaikkuttu moet blijven bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *