94 De heks

Als ik iets teken gebeurt er iets in mijn hoofd. Mijn lijnen op het papier maken een vorm die ik niet van te voren bedenk. Dit noemen ze geloof ik een “creative flow”. Ook als ik schrijf kom ik in deze toestand. De woorden waar ik aan begin vormen vanzelf een verhaal. Het lijkt net of er een heks met een toverstok een verhaal tovert. Toevallig heb ik hierover een animatie gemaakt tijdens mijn Academie tijd.

Animatie

Deze animatie is op een ouderwetse manier gemaakt met een 16 mm camera. Voor iedere seconde heb je 24 beelden nodig om de film vloeiend te laten verlopen. Ik heb daarvoor 12 tekeningen gebruikt die ik elk dubbel gefotografeerd heb. Terwijl ik tekeningen onder de camera legde heb ik af en toe te snel op de knop gedrukt. Hierdoor zie je mijn handen ook bewegen. Dit is een extra leuk effect.

Flow

Een “flow state” is de perfecte vorm van zijn, waarbij je doet wat je leuk vindt. 2000 jaar geleden dachten ze ook na over de betekenis van het leven. De Griekse filosoof Aristoteles schreef dat de belangrijkste reden om te leven het zoeken naar geluk is. Nu is de mens het gelukkigst als hij in het moment leeft en in een “flow” zit. Als je precies op de juiste manier wordt uitgedaagd, gaat de tijd als vanzelf. 

Heks

Een heks staat voor mij voor een sterke vrouw die niet doet wat andere mensen willen dat ze doet. Ze denkt zelf na en gaat haar eigen weg. Ze is een goede heks die haar hersenen gebruikt als het nodig is. Ze helpt mensen naar eigen inzicht en dat is een beetje hetzelfde als toveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *