89 Zoötroop

Door de bieb ben ik gevraagd een workshop te ontwikkelen voor de kinderkunstweek. Deze staat dit jaar in het teken van Zoro Fiegl. Deze kunstenaar maakt kinetische kunst, vooral bewegende objecten. Zijn kunstwerken veranderen subtiel door beweging. De objecten maken random danspasjes door de vaak onvoorspelbare loop der dingen. Techniek fascineert mij. Daarom gaat mijn workshop over een object dat tussen kunst en wetenschap inzit. 

Die scheidingslijn tussen kunst en wetenschap is nauw. In de tijd van Leonardo Da Vinci was een kunstenaar ook een wetenschapper. Nu specialiseert ieder mens zich, alleen een kunstenaar mag buiten de lijntjes lopen en zich verbreden en alles combineren. Dus dat doe ik graag.

Kunstworkshop

Kinderen maken tijdens de kunstworkshop in 3 bibliotheken een Zoötroop. Dit object staat voor het begin van de film. Ik laat ze een film van Eadweard Muybridge zien. Deze fotograaf heeft in 1878 het eerste bewegend beeld ontwikkeld door een paard in allerlei standen te fotograferen en achter elkaar te zetten. Hij is al jaren een favoriet voorbeeld van mij.  

Stappen

De kinderen maken eerst een kleine animatie van 8 tekeningen.
Ze gebruiken het raam om het beeld tussen twee plaatjes te tekenen.
De 8 animatie plaatjes plakken ze op een zwarte strook karton.
De kijkgaten knippen ze eruit.
Daarna versieren ze de achterkant met bruin papier.
Dan maken ze een stellage van ijzer.
Ze hangen daar een plastic bordje aan met touwtjes.
Eventueel kan het object met de tandwielen draaien.
Ze kijken naar hun eigen film!

Voor de kunstworkshop werd ik geïnspireerd door tandwielen die gemaakt worden op een 3d-printer. Deze tand wielen zijn van afbreekbaar plastic en staan symbool voor deze moderne tijd.

Een tijd: 

Die in beweging is.
Van oneindige ontwikkeling.
Waarin het milieu belangrijk is.
Van onbeperkte digitale mogelijkheden.

3 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *